Ultuna, Ulleråker, Uppsala, Uppsala kommun, Uppsala län, 751 89, Sverige
Ultuna, en stadsdel i Gottsunda distrikt i Uppsala, är en plats med en djup historisk betydelse och en viktig roll i den moderna vetenskapliga utvecklingen. Beläget väster om Fyrisån, cirka 8 km från Uppsalas centrum, är Ultuna hem för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där framtida agronomer, veterinärer, biologer och landskapsarkitekter utbildas. Det är också ett centrum för betydande forskning inom dessa områdan.
Namnet Ultuna, som betyder ’Ulls kultplats’, härrör från dyrkan av den fornordiska guden Ull. Området har haft en kontinuerlig betydelse genom historien, från att ha varit en plats för kult och dyrkan under forntiden till att bli en plats för utbildning och vetenskap i modern tid.
Områdets förhistoria sträcker sig tillbaka till bronsåldern. Ultuna är känd för sitt järnåldergravfält med båtgravar och för Ultunameteoriten. Olof Rudbeck d. ä. föreställde sig att Uppsala och Atlantis hamn legat här.
Under medeltiden var Ultuna en prebendeförsamling för Ärkebiskoparna. Under Gustav Vasas tid drogs kyrkans jord in till staten, och en ny kungsgård inrättades 1609. Senare, under 1700-talet, renoverades byggnaderna, och den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1774.
Ultuna har också ett svenskt värmerekord på +38 grader Celsius, uppmätt 1933. Detta, tillsammans med dess rika historiska och vetenskapliga betydelse, gör Ultuna till en unik plats i Uppsala kommun.